Van een kleine ‘rijstkorrel’ tot een heus mensje met armen en benen. De eerste echo’s van je baby zijn zo bijzonder, dat je ze voor altijd wilt koesteren. Het blijft bijzonder om te zien wat er in je buik afspeelt. Gelukkig krijg je (bijna) altijd een afdruk van de echo foto’s mee naar huis. Soms een uitgeprinte versie, maar soms krijg je de echo foto’s ook op een USB stick. Dit verschilt per verloskundigepraktijk. Maar hoe bewaar je deze echo’s nou op de juiste manier?
Fysieke of digitale echofoto’s
Fysieke, uitgeprinte, echofoto’s bewaar je op een koele, donkere plaats. Zoals bijvoorbeeld in een echoboekje. Zo wordt echo’s bewaren super eenvoudig en handig en worden ze ook nog eens goed beschermd.
Krijg jij de echo’s mee op een USB-stick? Sla de digitale echofoto’s dan op in een betrouwbare cloudopslagdienst. Dit biedt niet alleen gemakkelijke toegang, maar ook bescherming tegen gegevensverlies. Je kunt de foto’s ook opslaan op een externe harde schijf. Maak wel regelmatig back-ups, en zorg ervoor dat de schijf op een veilige plaats wordt bewaard om beschadiging te voorkomen.
Omdat niks tegen een echte echo foto, dus een geprinte vorm, op kan, kan je de foto’s ook uit (laten) printen.
Bewaar de echo’s in een echoboekje
Een handige manier van het bewaren van echo’s is een echoboekje. Het leuke van een echoboekje is dat je ook waardevolle herinneringen in dit boekje kunt schrijven. Bij Koestert.nl vind je diverse soorten echoboekjes, zoals het echoboekje en de echobundel. Het echoboekje heeft 32 pagina’s voor echofoto’s verdeeld over 12 echomomenten. Bij iedere echo kan je iets vertellen over de echo. Heb je grote echofoto’s, of heb je er juist heel veel? Dan is ons echoboekje in de vorm van een bewaarbundel een perfect alternatief. Deze bewaarbundel is iets groter (namelijk A5 formaat) en dankzij de ringen die open en dicht kunnen kan je er veel echo’s aan toevoegen. Standaard is er ruimte voor 15 echofoto’s. Dankzij het grote formaat van dit boekje kun je je echo foto’s bewaren in originele vorm en hoef je ze niet te knippen en in te plakken.
Tip: wil je je echo foto’s bewaren echoboekje? Gebruik dan geen lijm bij het inplakken. Lijm zorgt voor vlekken op echo foto’s. Er zijn bijvoorbeeld zelfklevende fotosplitjes verkrijgbaar bij o.a. Hema.
Gepersonaliseerd echoboekje
Wil je een extra speciaal echoboekje? Laat dan de voorkant van het boekje voorzien van bijvoorbeeld de achternaam van de baby, aangevuld met de uitgerekende datum. Een lieve koosnaam van de baby kan natuurlijk ook.
Tip:: een echoboekje of echobundel is ook een leuk cadeau voor iemand die zwanger is of als babyshowercadeau. Denk dan ook aan een welkomstbord voor de babyshower in dezelfde stijl.
Wat kan je beter niet doen met je echo foto’s?
Je bent trots, en dus wil je iedereen de prachtige echo’s laten zien.. dat snappen wij! Maar wat je beter niet kunt doen is de echo foto’s inlijsten en of in de zon hangen. De echo foto’s verkleuren dan heel erg snel. Echo foto’s kunnen namelijk niet goed tegen warmte, daarom raden wij af om echo foto’s te lamineren/plastificeren.
Onze laatste tip is om de foto’s niet met de beeldzijde op elkaar te leggen, je loopt dan namelijk het risico dat ze aan elkaar blijven plakken.